Krajalnica do kapusty elektryczna

Kiedyś kapustę kisiło się jesienią w wysokich beczkach. W dowolnym szanującym się gospodarstwie domowym była wielka, ręczna krajalnica do kapusty. Cała rodzina brała udział w tym przedsięwzięciu. Krojenie kapusty na większości to ważne zadanie wtedy te części trzeba było poszatkować. Krajalnica do kapusty była obowiązkowa. Wielka beczka z kiszoną kapustą szła w piwnicach budynków i dawała rodzinie przetrwanie zimy.

Teraz znowu powracamy do tych sposobów. Wykazałoby się, że własnoręcznie kiszona, smaczna oraz mocna kapusta to skarb. Zamienił się tylko metoda na to kiszenie. Teraz nie trzeba tegoż działać raz w roku. Pokazało się, że kapustę możemy szatkować i ładować do niewielkich pojemników, zgoda z glinki ceramicznej oraz na bieżąco serwować ją do posiłków. Żeby spełniać to wygodnie, łatwo i bezpiecznie daleko jest korzystać zgrabny, nieduży mebel do jej szatkowania. Taka krajalnica do kapusty już dalej będzie że w każdym domu.
U mnie już jest również niezwykle sobie to cenię. Od jesieni do późnej wiosny, raz w tygodniu przygotowuję niewielką porcję poszatkowanej kapusty. 2 główki dzięki krajalnicy w mig zamieniają się w kopczyk poszatkowanych wiórek. Teraz jeszcze sól, trochę wygniatania dłonią, tak żeby sok z kapusty puścił i teraz można ładować na dowód do słoików. Słoiki zanoszę w jedno dosyć ciepłe miejsce (22′ – 23’C) a po trzech, czterech dniach można zajadać.
Wiadomo, kiszona kapusta to masa zdrowia. To witaminy i mikroelementy. To zdrowie. Jesz kapustę – będziesz okrutny również będziesz tryskać zdrowiem.
Rodzina jest dumna, posiłki są urozmaicone, i ja jestem dobry, iż w mig jestem gotową surówkę do obiadu.
Że również ciut kminku. Przecież kminek tak się lubi z kapustą. Może odrobina tartej marchewki. Niech będzie kolorowo i smacznie.
Odrobina obrazu a już się zajadamy, aż się uszy trzęsą.
Kapusta kiszona obecne jest zatem co lubi cała grupa.
Nie wyobrażam sobie cieszyć się z kapustą, gdyby nie krajalnica do niej.