Maszyny masarskie wilk

Każdy dom, wykorzystujący się przetwórstwem mięsa, ma wśród swoich maszyn słynnego wilka. Maszyna wilk rozdrabnia mięso i czyni je do dalszej obróbki. Przyjrzyjmy się szczegółowo, w jaki rodzaj działa urządzenie, które są jego sposoby również kiedy w twórczy metoda czyścić maszynę, aby służyła bezawaryjnie przez lata.

 

wózek transportowy składany

Wilk nie różni się daleko od dawnej maszynki do ciała, którą wielu Polaków wykorzystuje w prywatnych domach. Podstawowa odmiana to tak rozmiar i wielkość przerobowa, a i większa konstrukcja oraz wsparcie elektromechaniczne (wiele domowych maszynek pracuje na “korbkę”). Obsługa dania nie jest ważna, należy być jednak pewne szkolenie z poziomu BHP i funkcji w przemyśle spożywczym. Istotne jest wyjątkowo przygotowanie stanowiska przez rozpoczęciem pracy.

Wilk zwraca się z kilku ważnych elementów: gardzieli, do jakiej składamy mięso wraz z dodatkami; ślimaka, który sukcesywnie przesuwa podstawa do mielenia oraz zestawu tnącego, rozdrabniającego ciało i wyprowadzającego je na zewnątrz, do podstawionego pojemnika. W prowadzeniu mięsa pomagają akcesoria: popychacz, nakrętka ryglująca czy antypoślizgowe nóżki.

Większość maszyn do mielenia mięsa typu wilk wykonanych jest ze zwykli nierdzewnej. Dotyczy to z ważnych warunków w dziale obsłudze maszyn w zakładach garmażeryjnych. Stałe narażenie na wilgotność oraz robienie innych substancji, w niniejszym i soli, nie pozostaje bez wpływu na procesy maszyny. Wilki ze stali nierdzewnej myją się łatwo i pewnie wykonują przez lata. Wystarczy woda oraz małe preparaty czyszczące (uwaga – nie należy używać kwasów), a następnie – dokładne wysuszenie części. Zlokalizowany w maszynie ślimak napędzany jest poprzez zębatą przekładnię, a sprawienie go rzadko ze byliśmy nierdzewnej gwarantuje dobrą pracę. Większość maszyn posiada zobowiązanie dodatkowo w sukcesu zaniku napięcia, same się wyłączają.

Wśród wilków wprowadzanych w przemysłowej obróbce garmażeryjnej, możemy wymienić trzy rodzaje, ze powodu na okres skomplikowania budowy, oraz co za tym chodzi – skuteczności mielenia. Wspomniany wyżej mechanizm, produkujący się z trzech części, to projekt podstawowy. Na zbytu tanie są również wilki wzbogacone o szarpak, umożliwiający jeszcze skuteczniejsze rozdrobnienie mięsa. Trzeci z nich z kolei jest także szarpak i dodatkowy nożyk i sitko.