Niezbedny sprzet w sklepie miesnym

Zanim przedsiębiorca otworzy sklep w branży mięsnej, musi zadbać o odpowiedni lokal i jego wyposażenie. Lokal powinien mieć salę sprzedażową i osobne pomieszczenie magazynowe, przeznaczone do przechowywania nadwyżki towaru. W dużych sklepach zalecane jest wygospodarowanie dodatkowego pomieszczenia – chłodni, w którym stale panuje niska temperatura. W mniejszych placówkach taką rolę z powodzeniem mogą pełnić lodówko-zamrażarki.

Wyposażenie sklepu mięsnego w odpowiedni sprzęt AGD jest kwestią kluczową. Aby sklep funkcjonował sprawnie, dodatkową partię towaru warto jest przechowywać pod chłodnią ekspozycyjną w specjalnej komorze. Dzięki temu szybko można uzupełniać braki w towarze na sali sprzedaży, bez konieczności opuszczania jej przez pracownika. Chłodnie sklepowe to najważniejszy sprzęt w sklepie. Mamy wiele modeli chłodni do wyboru w różnych rozmiarach: witryny, regały, szafy, lady chłodnicze, lady narożne i szafy podblatowe. Mogą być przeszklone lub pełne.

zgrzewarka próżniowa do żywności

Jeżeli chodzi o sprzęt mrożący, to sprawa ma się podobnie: można kupić szafy i witryny przeszklone lub zamrażarki. Sprawdzą się również lodówko-zamrażarki. Obowiązkowym elementem wyposażenia jest też krajalnica do wędlin. Warto zwrócić uwagę, czy ma ona noże chromowane ze stali nierdzewnej i czy umożliwia regulowanie grubości plastra. Powinna też być prosta w demontażu, co ułatwia utrzymanie urządzenia w czystości. Prócz tego należy zaopatrzyć sklep w noże i sterylizator do noży. W ofercie są sterylizatory wodne i UV.

Bardziej wymagający klienci będą zadowoleni z możliwości zmielenia mięsa na miejscu w sklepie. Posłuży do tego wilk do mięsa. Nazywany jest także szarpakiem lub maszynką do mięsa. Jednak na tym wyposażenie sklepu mięsnego się nie kończy! Potrzebna będzie też waga elektroniczna z wyświetlaczem, kloc masarski i topór do porcjowania mięs z kością oraz kasa fiskalna.

Na samym końcu trzeba wyposażyć sklep w meble. Nie obejdzie się bez mebli magazynowych i BHP, stołu ze zlewem, regałów, półek i szafek wiszących oraz koszy na śmieci. Potrzebny jest też stół narożny lub przyścienny. Sala sprzedaży musi być wyposażona w klimatyzację, dzięki której możliwe jest regulowanie temperatury w sklepie. Wymieniony sprzęt jest kosztowny, ale nieodzowny w profesjonalnym sklepie mięsnym.