Odpowiednio wyposazony punkt gastronomiczny

Świat szybko się zmienia, zmieniają się również gastronomie i wyposażenie dla gastronomii. Dziś dobry punkt gastronomiczny to prawdziwe “laboratorium” szefów kuchni. Sprzętem i technologią, a także sposobem przyrządzania, przechowywania czy transportowania żywności prześcigają się wyrastające niczym grzyby po deszczu restauracje, kawiarnie, puby czy mniejsze bary. Zacznijmy od sprawy prozaicznej, jaką są naczynia.

obudowa pyłoszczelnaZawory celkowe i rozdzielcze, Przepustnice motylkowe / GRUPA WOLFF

Dobry lokal cechuje wysoka jakość sprzętów, gdzie umieszczane jest jedzenie. Garnki, czy patelnie różnych wielkości z nierdzewnej stali to priorytet, przejdźmy więc od razu do zmechanizowanej części tego świata. Do obróbki, tak chętnie konsumowanego przez nas mięsa, przydadzą się na pewno miesiarki np. spiralna. Dla punktów oferujących w swoim menu różnego rodzaju produkty mączne wskazane jest użycie automatycznych nadziewarek (kogo bowiem “bawi” dziś tradycyjne lepienie domowych pierogów?) Ważnym elementem zaplecza kuchni jest piec, istnieje wiele marek tych produktów, przeważnie rozróżniamy je jako konwekcyjno-parowe, bądź wskazane na przykład w cukierni piece właśnie do wyrobów cukierniczych. Jeżeli gastronomia stawia nacisk na sprzedaż żywności, która jest rozwożona po mieście, warto zainwestować w termosy, pojemniki. Tutaj również producenci prześcigają się w technologii, chodzi o to, by przedmiot był trwały, możliwie najlżejszy, a przy tym dobrze trzymający ciepło. Będąc w temacie żywności, nie pomijajmy także takiego aspektu jak serwowane napoje. Przedmioty z nimi związane to syfony, naboje do syfonów, różnorodne zestawy ułatwiające podawanie produktów do wypicia, czy to na zimno, czy na gorąco. Od kąta do kąta można zauważyć różne szafy, stoliki, stojaki. Każdy szanujący się lokal winien mieć takowe przyrządy nierdzewne, łatwe w utrzymaniu porządku. Na koniec warto wspomnieć właśnie o sposobie dbania o higienę pomieszczenia. Zmywarka to dziś nie tylko zaoszczędzenie wody, ale i czasu pracowników. Obecnie spotkać możemy dwa rodzaje tego typu sprzętu, a jest to zmywarka do szkła w domyśle talerzy, oraz tuż koło niej zmywarka do filiżanek, szklanek, longerów i kieliszków.